Amusantti

<br data-mce-bogus=”1″>

Jouluja! 

Kesto 1oppitunti

Jouluja! työpajassa perehdymme suomalaisen joulun historiaan. Pohdimme yhdessä miten Suomessa vietettiin joulua 100 vuotta sitten: mitä oli erilaista ja onko jotain säilynyt samanlaisena, miten joulun on valmistauduttu pitkin vuotta ja millaisia tapoja ja esineitä joulunviettoomme kuuluu ja on kuulunut.  

Tässä työpajassa oppilaat kirjoittavat jouluisia tarinoita ja runoja suomalaisista jouluperinteistä.  Oppilaiden kirjoittamat tarinat ja runot ”paketoidaan” ilahduttamaan ystäviä tai vaikka vanhustentalon asukkaita. Tarinoista ja runoista voidaan valmistaa lisäksi luokan oma joulukalenteri. Pajassa annetaan useampia vinkkejä, kuinka omasta joulutarinasta voidaan rakentaa pieni joulumuisto. Jouluja! -paja on osa Suomi100-ohjelmaa. 

Paja perustuu kirjaan Jouluja, Hisse!

Tarinarasia on iloinen asia!

Kesto 1 tai 2 oppituntia

Oppilaat kirjoittavat ensimmäisellä tunnilla tarinoita, runoja tai  tietotekstiä. Ennen kirjoittamista teemme yhdessä joitain kirjoitusharjoituksia, jotta kynä ja kirjoitusmieli saadaan teroitettua.

Toisella tunnilla paketoidaan valmiit tarinarasiaan (tulitikkurasia). Valmiit tarinat luetaan luokalle. Tarinarasiat ovat oivia lahjoja ystäville sekä sukulaisille. Tai niistä voidaan rakentaa luokan oma joulukalenteri. 

Meidän luokan tietokirja

Kesto 45-70 min. 

Oppilaat kirjoittavat kerronnallisen tietotekstin, jostain suomalaisesta luonnoneläimestä.  Valmiista töistä voidaan tehdä luokan oman tietokirja (kansion, näyttely, blogi, tai ihan jotain muuta). 

Oppitunnin aikana pohditaan tietokirjan tekemistä ja eläintarinoita, ja sitä kuinka oikein tarinan tiedot on oltava.  Pajan jälkeen luokka voi tehdä lisää esim. tietokirjoja, blogeja, tarinavihkoja, näyttelyitä.