Tarinatuokiot

Millaisen tarinan saan tulla teidän kouluun/ päiväkotiin/ kirjastoon kertomaan?”  

 

JOULUJA, HISSE! 

Esitys on mukana Suomi100-ohjelmassa.


Jouluja, Hisse! -tarina kertoo suomalaisesta joulusta. Miten joulua on vietetty ennen ja miten sitä vietetään nyt? Mikä joulunvietossa on muuttunut ja mitä on pysynyt samana?  

Hisse ja vaari lähtevät viemään pikkuhiirulaisten joulupukin kirjeitä salaiseen tonttupostiin, aivan kuten ennenkin. Matkalla viedään myös joulutervehdyksiä ystäville. Matkan aikana vaari muistelee Hisselle miten joulua vietettiin ennen vanhaan. 

Sari Kanala kertoo Jouluja, Hisse! -kirjan tarinan ja heijastaa tarinan kuvat videotykin kautta valkokankaalle. Lopuksi annetaan askarteluvinkkejä joulukoristeiden tekemisestä.  Esityksen pituus on n. 35-40 min.  

Esityksen kuvat on maalannut Daga Ulv. 

 

HISSEN JOULU

 

”Hiirilaaksoon oli laskeutumassa hämärän hyssy, metsän sininen hetki. Hisse oli lähdössä hakemaan joulukuusta. Joka vuosi Hisse haki metsästä kuusen yhdessä isänsä kanssa, mutta nyt oli toisin.” 

Hisse kulkee metsässä ja auttaa ystäviään, mutta sopivaa joulukuusta ei meinaa löytyä. Hissen joulu kertoo auttamisesta ja siitä kuinka syntyy joulumieli.  Sari Kanala kertoo tarinan, ja samanaikaisesti tarinan kuvat heijastetaan valkokankaalle. Esityksen pituus on n. 35-40 min.  Tarinan jälkeen voidaan pitää myös tarinoimiseen ja kirjoittamiseen liittyvä työpaja.Esityksen kuvat on maalannut Daga Ulv.

 

 

KEIJU JA MATIKAINEN

Matikainen on pieni ilveksenpoikanen, joka kokee ensilumen ihanuuden. Utelias ilveksenpentu lähtee emon varoituksista huolimatta seikkailemaan metsään. Matikainen ihmettelee hankeen ilmestyneitä jälkiä. Kuka kumma jäljet on jättänyt? 

Keiju ja Matikainen on tarina ystävyydestä ja talven iloista.  Tarina on kuvitettu Hannu Ahosen luontovalokuvin ja Daga Ulvin akvarellein. Tarinaa hohkaa talvisen metsän tuoksua ja lumen kimallusta.

Sari Kanala kertoo tarinan. Tarinan kuvat heijastetaan saman aikaisesti valkokankaalle. Esityksen pituus on n. 35-40 min.  Tarinan jälkeen voidaan pitää myös tarinoimiseen ja kirjoittamiseen liittyvä työpaja.

KUINKA HIRVI SAI SARVENSA


Tämä on tarina keijusta, hirvestä ja karhusta. Tarina suomalaisesta metsästä, onnesta ja ystävyydestä. Tarina siitä,  kuinka hirvi on saanut komeat sarvensa. Sarvet, jotka karhu yritti ensin omia itselleen. 

Sari Kanala kertoo tarinan. Tarinan kuvat heijastetaan saman aikaisesti valkokankaalle. Esitysten pituus on n. 35-40 min.   Esityksen kuvituksen on toteuttaneet valokuvaaja Hannu Ahosen (luontokuvat) ja Daga Ulvin (akvarellit). Tarinan jälkeen voidaan pitää myös tarinoimiseen ja kirjoittamiseen liittyvä työpaja.

”Ihan tuli tuttu metsän ja sammalen tuoksu nenään.” ikääntyvien päiväkerhon esityksessä katsoja, 76-v.

METSÄN AARTEET 

Metsän aarteet -tarinatuokiossa kuullaan kaksi peikkosatua sekä peikkojen loruleikkejä ja tutustutaan metsän aarteisiin.

Tarinoiden peikot ovat matkassa mukana. Ne ovat Sari Kanalan tekemiä huopapeikkoja. Esityksen lopuksi mietitään lasten kanssa yhdessä, että mitä ne metsän aarteet oikein ovat. Ja saadaan muutama peikkojen kierrätysteemainen askarteluvinkki. 

Esitysten pituus on n. 35-40 min.   Tarinan jälkeen voidaan pitää myös tarinoimiseen ja kirjoittamiseen liittyvä työpaja.

SAIPPA SAIMAANNORPPA

Tule tutuksi Saippa-saimaannorpan kanssa. Tarina kertoo Saippa saimaannorpan silmin millaista on elää Saimaan vesistössä eri vuodenaikoina.

Sari Kanala kertoo tarinan. Tarinan kuvat heijastetaan saman aikaisesti valkokankaalle. Esitysten pituus on n. 35-40 min.   Esityksen kuvat on maalannut  Daga Ulv (guassimaalaukset) ja valokuvannut Juha Taskinen (valokuvat).  

Kuka suomalainen Runoilija?

(vanhusten päiväkeskuksille suunnattu)

Sari Kanala lausuu suomalaisten kirjailijoiden runoja ja kertoo kyseisen kirjailijan elämästä. Runot on valittu siten, että osa niistä on kansakoulun ajalta tuttuja. Esittelyssä 10 runoilijan tuotanto. Kultakin runoilijalta on valittu 2-4 runoa. Runon yhteydessä pohdimme yhdessä myös runon sanomaa.